Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Тръборез

тръборез

При изпълнение на различни технически работи често възникванеобходимостта да се нарежат тръби на отделни парчета със зададена дължина. Зада се извърши качествено това, е необходимо да разполагате със специализиранинструмент – тръборез. Този изключително лесен за използване уред ви позволявада режете тръби с гладки и точни ръбове, което значително облекчава работата навсеки домашен майстор. Тръборезът позволява работата да се извърши многопо-качествено и бързо, отколкото например при използването на ножовка.

При избора на тръборез трябва да се отчете фактът, че той не еуниверсален инструмент. Това означава, че при монтаж на системата за отоплениенапример се използва един вид тръби, а във водоснабдяването и канализацията– съвсем друг вид. За рязането наразличните видове тръби се използват и различни тръборези. Разбира се, иманякои инструменти, които могат да се употребяват за рязане на няколко различнитипа тръби, но изработени от еднакъв материал. Това означава, че трябва дазнаем с какви тръби ще работим в определена област преди да закупимспециализиран инструмент тръборез.

При избора на подходящ тръборез роля играе не само материалът, от койтоса изработени тръбите, но и дебелината на стените им. Към тънкостенните тръбисе отнасят такива, изработени от метал, пластмаса, месинг, мед, неръждаемастомана. Дебелостенни тръби са чугунените и азбестоциментовите.

Най-разпространеният вид тръборез е за рязане на тръби от стомана. Той може да се използва и за рязане на медни тръби, но не трябва да се забравя, четози вид метал е мек. Съответно при рязането тръбата може лесно да се деформираи да получи неравни ръбове.

В зависимост от принципа на действие различаваме два основни видатръборези – ръчни и електрически. В бита често се използват ръчни тръборези,които се привеждат в действие посредством физическа сила. Тези прибори саевтини и лесни за употреба, като не изискват специални умения или квалификацияот майстора. Електрическите тръборези са по-скъпи, но предлагат и по-голямапродуктивност. Те позволяват значително да се намали физическото усилие приизползване на уреда и притежават по-висок коефициент на полезно действие.