Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Отвертките - какво представляват те?

Отвертката е един много полезен инструмент. Тя се използва за завиване и отвиване на болтчета. Отвертките намират широко приложение в машиностроенето, строителството, дърводелството и други.

Части на отвертката:

Тя се състои от четири части. За по-добър захват отвертката има дръжка. Другите й части са тяло, острие и накрая идва върха, с който отвиваме и завиваме.

Видове отвертки

Отвертките се различават на база на техния връх и какви винтове могат да завиват и развиват.

Съществуват различни видове отвертки, но две са най-използваните. Това са плоската и отвертката тип "звезда"(кръстата).

Плоската отвертка разполага с плосък връх, който влиза в прореза в главата на болта. След което се прилага натиск в желаната посока.

На върха на кръстатата отвертка има звезда, която позволява върху нея да бъде осъществен по-голям натиск от този върху плоската отвертка.

Съвети за по-лесна работа с отвертки:

При завиване на винтове в дърво, най-лесният начин затова е предварително да се пробие малка дупка в дървото. Защото без такава дупка, винта следва извивките на дървото и се получават изкривявания. 

Как да окажа по-голям натиск?

За да окажете по-голям натиск върху отвертката, използвайте отвертка с по-къса дръжка. Също така, опитайте да окажете натиск на върха на отвертката със свободната си ръка.

Поддръжка на отвертките

Използвайте отвертката само за отвиване и завиване. Те са направени само за тези две операции. Тези инструменти не трябва да се използват вместо ножове и дървени длета, за отваряне на кутии с боя, и те не се използват за демонтиране на гуми на велосипеди. Използването на вашата отвертка за цел, която тя не е била предназначена ще доведе само до нейното повреждане.

Ако забележите, че върха на отвертката е малко закръглен или неравен, избягвайте да я използвате. Рискувате отвертката да се подхлъзване на винта и да се нараните.

Съхранение на отвертки

За да бъдат готови всеки момент за работа, отвертките трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място.